Mitä koiralle palkaksi?

Mitä koiralle palkaksi?

Koira kokee tilanteesta riippuen erilaiset asiat palkitseviksi. Tähän palkitsevuuteen perustuu oikeastaan koko koiran elämä – mikä on kivaa, miten tämän kivan voisi saavuttaa, tai toisaalta mikä on vähemmän kivaa, voisiko sen välttää tai sen sijaan tehdä jotain palkitsevampaa? Meidän tehtävä koirien omistajina ja niiden kouluttajina on löytää juuri omaa koiraa milloin missäkin tilanteessa palkitsevat asiat, ja hyödyntää niitä parhaamme mukaan sujuvan arjen tavoittelussa.

Kuva: Aleksi Haapanen

Mitä on palkka ja miten se toimii?

Aikaisemmissa kirjoituksissa on jo ollut puhetta siitä, että koira toimii tilanteessa kuin tilanteessa punniten sen hyödyt ja haitat (eli tekee sen minkä kokee palkitsevimpana tai toisaalta mikä aiheuttaa vähiten harmia). Monessa tilanteessa “palkkana” toimiikin ihan vaan koiran tavoittelema tai tarvitsema asia, vaikkapa haistelemaan pääsy. Koska haisteleminen kuuluu koiran perustarpeisiin joiden toteutumisesta me ihmiset vastaamme, on luonnollista ajatella että tähän liittyy kommunikaatiota milloin-missä-miten -tyyppisesti meidän ja koiran välillä. Pääseekö koira esimerkiksi lenkillä hajuille hihna kireällä vai löysällä? Näiden ns. “luonnollisten” palkkioiden lisäksi voimme ja on erittäin tehokasta käyttää koulutuksen apuna mitä tahansa sellaista, jota koira haluaa!

Samalla tavalla kuten käsky ei ole käsky vain koska me niin päätämme, palkastakin tulee palkka vasta kun koira sitä haluaa, tai kun esittelemme sen koiralle niin mielenkiintoisella tavalla että se päätyy haluamaan sitä. Koira ei ymmärrä jos purkin kyljessä on lukenut “Koulutusherkku”, tai välitä siitä onko lihasuikale kalleinta vai halvinta laatua, jos se ei kuitenkaan maistu! Mutta sitten kun olemme löytäneet koiraa miellyttäviä palkkoja, niiden tarkoitus on auttaa meitä varsinkin koulutuksen alkuvaiheessa saamaan koira ymmärtämään mitä siltä toivomme ja motivoida sitä myös jatkamaan yrittämistä. Lopputavoite on opettaa itse toiminnasta koiralle niin ymmärrettävä ja varma, että pystymme pikkuhiljaa vähentämään palkkausta. Tämä on monelle meistä yksi vaikeimmista koulutusvaiheista, mutta kovin tärkeä nimenomaan arjen sujuvuuden kannalta.

Selkeyden vuoksi käsittelemme nyt tässä tekstissä lähinnä sellaisia palkkausvaihtoehtoja, joita voimme käyttää apuna koulutuksessa nimenomaan silloin kun tarvitsemme vähän lisämotivaatiota koiralle vaikkapa kiinnostua meistä ympäristön sijaan, kun haluamme opettaa jotain uutta, tehdä enemmän toistoja lyhyessä ajassa, tai kun vaikka haluamme muuttaa koiran suhtautumista tiettyä asiaa kohtaan (naapurin kissa ≠ kissan jahtaaminen).

Palkkausvaihtoehtoja

Mikä toimii kenellekin palkkana on tietysti yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen ne voi halutessaan jakaa erilaisiin ryhmiin, jolloin niiden käsittäminen ja käyttäminen saattaa olla helpompaa. Palkkoja saattaa myös joutua miettimään tilannekohtaisesti, aina siitä lähtien mitä toivomme sillä saavamme aikaan, mutta myös mikä koiraa missäkin tilanteessa kiinnostaa. Yleisesti voi sanoa, että mitä vaikeampi tilanne tai mitä suuremmat houkutukset ympärillä on, sen parempaa palkkaa meillä tulee olla käytössä jotta meillä on mahdollisuudet säilyttää koiran motivaatio meidän kanssa tekemisessä!

Tässä yksi tapa miten ryhmitellä palkkoja:

  • Ruokapalkat (ruokanappulat, palkkionamit, maksamakkara jne.)
  • Leikkipalkat (vetoleikki, pallonheitto, yhdessä pomppiminen jne.)
  • Toiminnalliset palkat (agilitykoiralla esteelle pääsy, noutajalla noutoon pääsy jne.)
  • Sosiaaliset palkat (meidän kehu, silitys, lähelle pääsy jne.)
  • Ympäristön tarjoamat palkat (hajut, kivat paikat, muut koirat ja ihmiset jne.)
Palkka, namipalkka, palkkaaminen, positiivinen vahvistaminen
Kuva: Aleksi Haapanen

•Ruokapalkat•

Koska koiran on syötävä, on pelkästään luonnollista hyödyntää koiran ruokaa koulutuksessa, jolloin voimme vahvistaa haluttuja käytöksiä helpolla ja luonnollisella tavalla. Ruuan syöttäminen koiralle kiposta on enemmän meidän ihmisten tapa (eikä siinä ole mitään vikaa), mutta on helppoa ja tehokasta hyödyntää ruoka myös koulutuksessa. Suurin osa koirista tekevät lisäksi mielellään töitä ruokansa eteen, ja nirsonkin koiran voi saada syömään paremmin vaikkapa nenätyöskentelytehtävän avulla tai tempun opettamisen lomassa!

Persoille koirille kelpaa melkeinpä mikä vaan ruoka palkaksi, jolloin kannattaa hyödyntää koiran tavallista ruokaa mahdollisimman paljon. Nirsoille koirille taas saattaa joutua etsimään vähän parempia herkkuja, jotta ne oikeasti kokevat syötävän palkaksi. Tänä päivänä ruokapalkka on varmasti yksi käytetyimmistä palkkavaihtoehdoista juuri sen helppouden takia, mutta siihen liittyy myös jonkin verran koulutuksellisia haasteita (mm. miten opettaa koira toimimaan myös ilman, että nakkia on näkyvissä). Näihin aiheisiin palataan kuitenkin viimeistään kun käydään läpi erilaisia toiminnan aikaansaamisen keinoja.

Palkkaaminen, leikkipalkka, palkka, positiivinen palkkaaminen, leikkiminen, koira
Kuva: Aleksi Haapanen

•Leikkipalkat•

Iso osa koirista on erittäin leikkisiä, ja sitä kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi koulutuksessa! Koska leikkiminen kuitenkin on usein koiran viretilaa nostattavaa, on leikkimisen varjolla hyvä opettaa myös mm. viretilanhallintaa ja vaikka irrottamista superkivoistakin asioista. Leikkiä on monenlaisia, kuten vetoleikki, lelun saalistaminen, lelun kantaminen, tai toisaalta koiran itse tarjoamat leikit kuten pomppiminen tai yhdessä juokseminen.

Varsinkin jos koira on kiihkeä ja saalisviettinen, lelupalkkaus on usein korvaamaton apu koulutuksessa! Usein ollaan huolissaan (ja huoli on kyllä varsin looginen), että kiihkeää tai helposti reagoivaa koiraa kiihdytetään entisestään leikillä. Tällaisille koirille on kuitenkin usein koulutuksen etenemisen kannalta toimivaa se, että ne pääsevät nimenomaan toteuttamaan tarvettansa tälle toiminnalle, mutta ihmisen opettamin ehdoin. Tärkeään rooliin tulee toki samalla viretilan hallinnan opettaminen, niin että jopa hallitsematon kiihkeys muuttuu pikkuhiljaa hallittavaksi ja hyödynnettäväksikin.

toiminnallinen palkka, palkkaus, palkka, koira, positiivinen vahvistaminen
Kuva: Aleksi Haapanen

•Tominnalliset palkat•

Toiminnallisilla palkoilla tarkoitetaan niitä asioita, joista koira palkkautuu jo itsessään. Agilitykoira palkkautuu mm. esteen ylityksestä, jolloin lupa suorittaa seuraava este toimii jo itsessään palkkana. Toiminnallisiksi palkoiksi voi myös opettaa erilaisia käytöksiä, esimerkiksi koiran kiepsahdus itsensä ympäri (kieppi) tai nenän kosketus kämmeneen. Käytöksestä tulee kuitenkin toiminnallinen palkka vasta siinä vaiheessa, kun koira mieltää käytöksen tekemisen niin kivaksi, että se itsessään on palkitsevaa.

Kaikki toiminnalliset palkat eivät välttämättä ole kuitenkaan meidän ihmisten mieleen, ja yhtenä esimerkkinä voi mainita vaikkapa jäniksen jahtaamisen. Jahtaaminen itsessään on sitä haluavalle todella palkitsevaa, ja voi olla vaikea löytää jahtaushuumaa parempaa palkkaa käytöksen poisopettamista varten. Mutta vain vaikeaa, ei mahdotonta!

sosiaalinen palkka, palkkaus, koira, koulutus, positiivinen koulutus
Kuva: Aleksi Haapanen

•Sosiaaliset palkat•

Sosiaalinen palkka voi olla mitä tahansa hyvää vuorovaikutusta ohjaajan ja koiran välillä. Yleisesti tällä kuitenkin tarkoitetaan kehumista, silittämistä tai ihmisen lähelle pääsyä. Näiden toimivuus on täysin koirasta (ja tilanteesta) riippuvaista, sillä siinä missä yksi koira voi olla valmis tekemään paljon kunhan vaan kehuisimme tai silittäisimme sitä, toinen saattaa olla sitä mieltä että “pitäkää kehunne, en pidä kosketuksesta tällaisessa tilanteessa ja kaiken kukkuraksi tiedän että sinulla on vinkupallo taskussa”.

Sosiaaliset palkat ovat oikein hyviä tilanteissa jotka ovat tarpeeksi rauhallisia ja häiriöttömiä, mutta usein vähemmän toimivia jos toivomme koiralta vaikkapa innokkuutta tarjota tiettyä käytöstä, tai jos tehtävä on hankalampi (esim. ohitustilanteiden harjoittelu). Kehua on kuitenkin oikein hyvä käyttää tukena myös vaikeammissa tilanteissa, varsinkin jos koira on oppinut että tietty äänensävy tai sana tarkoittaa että hyvin menee, jatketaan samaan malliin!

•Ympäristön tarjoamat palkat•

Kuten jo totesimme, pelkästään ympäristöstä löytyy paljon koiraa palkitsevia asioita. Näitä ovat koirasta riippuen mm. erilaiset ulkona olevat hajut, maut, muut ulkoilevat koirakot, ohi vilahtavat autot tai pyörät, luonnon eläimet, metsät jne. Näistä turvallisia vaihtoehtoja voi ja kannattaa hyödyntää koiran koulutuksessa ja halutun käytöksen vahvistamisessa.

Ympäristöstä löytyy kuitenkin myös paljon asioita jotka saattavat kiinnostaa koiraa, mutta joita emme voi tai ei ole turvallista käyttää palkkana (esim. lintujen tai lehtien jahtaaminen). Sellaisiin ympäristön asioihin joihin koira suhtautuu epätoivotulla tavalla,  jää vaihtoehdoksi kouluttaa tilalle meidän toivoma käyttäytymismalli. Ja muun muassa juuri niihin tilanteisiin tarvitsemme näitä erilaisia palkkavaihtoehtoja.

♣TEHTÄVÄ 

Mieti ainakin kymmenen eri asiaa, mistä koirasi erityisesti pitää. Voit halutessasi vielä ryhmitellä ne niin, että erottelet mitkä arvioit toimivaksi helpommassa, mitkä keskivaikeassa ja mitkä vaikeassa tilanteessa. Hyödynnä näitä mahdollisuuksien mukaan, tai pidä lista tallessa tulevia koulutushetkiä varten!