Koiran lepo – kuinka paljon unta koira tarvitsee?

Lepo ja uni ovat koiran hyvinvoinnin kulmakiviä. Riittävä lepo tukee koiran palautumista arjen tapahtumista sekä oppimista, tasapainoista olotilaa ja fyysistä terveyttä.

Kuinka paljon unta koira tarvitsee ja mistä tietää, lepääkö koira tarpeeksi?

Unen määrä ja laatu

Aikuinen koira tarvitsee 14–18 tuntia unta vuorokaudessa. Pennut sekä vanhemmat koirat voivat nukkua jopa 20 tuntia. Unen määrä vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu mm. koiran iästä, aktiivisuudesta ja muista tapahtumista arjessa ja elämässä.

Unen laatuun vaikuttaa paitsi edellä mainitut asiat, myös koiran terveydentila ja ympäristö jossa koira nukkuu. Sairaudet ja kiputilat voivat heikentää unen laatua merkittävästi, ja muuttunut lepokäyttäytyminen onkin yksi heikentyneen hyvinvoinnin tavallinen seuraus.

Nukkumisympäristössä unen laatuun voi vaikuttaa esimerkiksi äänimaailma ja muut mahdolliset lepoa häiritsevät vaikutteet, kuten ihmisten liikkuminen sisätiloissa tai ulkoympäristön tapahtumat.

Miten voit edesauttaa koiran riittävää ja laadukasta lepoa?

  1. Tarjoa useita nukkumispaikkoja – Koiran mieltymykset sopivasta ja turvallisen tuntuisesta nukkumispaikasta voi vaihdella. Lisää lepopaikkoja kodin eri tiloihin ja eri korkeustasoille, ja varusta näitä eri materiaaleilla kovuutta ja pehmeyttä säätelemään.
  2. Pidä kiinni rutiineista – Säännöllinen päivärytmi erityisesti perustarpeiden osalta auttaa koiran elimistöä ennakoimaan lepoaikoja. Kun päiväohjelma suunnitellaan riittävä lepo huomioiden, kokonaisunimäärä on yleensä riittävä. Jos univajetta kertyy jonain päivänä poikkeuksellisen ohjelman takia, lisää lepomahdollisuuksia seuraavina päivinä.
  3. Keskitä korkeavireinen aktiviteetti – Toistuva ja elimistön rauhoittumisen keskeyttävä kiihdyttävä aktiviteetti voi häiritä unen laatua päivisin. Pyri siihen, että valtaosa päivän aktiviteeteista on matalavireistä toimintaa kuten haistelu ja tutkiminen. Keskitä korkeavireinen tekeminen mieluiten yhteen tai muutamaan ajankohtaan päivässä, ennen pidempää lepojaksoa.
  4. Huomioi päiväajan lepoympäristö – Jos teet etätöitä, kotona on liikkuvaisia lapsia tai muita lemmikkejä, varmista, että koiralla on mahdollisuus ja kyky nukkua myös päivisin. Joskus kotoa poistuminen päiväaikaan, jotta koira saa nukkua rauhassa, voi olla tarpeellista – koirasta riippuen!

    Toisaalta koira, joka on huolestunut yksin jäädessään voi kärsiä univajeesta, mikäli sitä jätetään yksin, eikä se huolestumiseltaan kykene kuitenkaan nukkumaan. Jos et tiedä nukkuko koira yksin ollessaan, kuvaa yksinoloa videolle!

Mistä voit tunnistaa lepoon liittyviä ongelmia?

Koiran käyttäytymisestä voi päätellä monta asiaa levon ja nukkumisen laatuun liittyen. Lisäksi tietynlainen käyttäytyminen voi myös viitata univajeeseen.

Mikäli koiran on esimerkiksi hankala käydä lepäämään vaikka mitään erityistä ei tapahdu, koira vaihtaa tiheästi paikkaa levon aikana, ei nuku koskaan kyljellään tai selällään tai nukkuu aina samassa paikassa, on todennäköistä että jokin häiritsee lepoon käymistä ja lepäämistä. Syy voi esimerkiksi olla elimistön vireystilan koholla pysyminen, eli rauhoittumista ei tapahdu ympäristöstä tai kiputilasta johtuen.

Jos koira ilmentää muissa arjen tilanteissa esimerkiksi äkkipikaista käyttäytymistä, ärtyneisyyttä, alentunutta oppimiskykyä tai ylivireyttä eli puutteita palautumisessa, voi syyksi epäillä univajetta. Näissä tilanteissa ratkaisu ei ole aktiviteetin lisääminen tai ensisijaisesti kouluttaminen, vaan riittävän unen ja levon varmistaminen.

Lepo on yhtä tärkeä osa-alue koiran kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa kuin sopiva ravinto. Kun koira nukkuu ja lepää tarpeeksi, sillä on mahdollisuudet voida hyvin fyysisesti ja henkisesti. Riittävän unen määrän ja laadun arviointi on aina tehtävä yksilökohtaisesti.

Miten sinä varmistat riittävän unen koirasi arjessa? Tuleeko mieleen asioita, joilla voit vielä edistää koirasi unen laatua tai määrää?

Lähde: 
Haapanen, S., Laiho. N. & Patjas. A. (2024). Koiran perustarpeet ja hyvinvointi – Käytännön opas sujuvaan ja palkitsevaan arkeen. 1. painos. Tuuma-kustannus.


Sofia Haapanen on eläintenkouluttaja (EAT), käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntija, ammatillinen opettaja, tietokirjailija ja tuleva kasvatustieteiden maisteri.

Tekstien sisältö perustuu tutkittuun tietoon ja siihen kokemukseen, jota tiedon käytäntöön soveltaminen on vuosien varrella opettanut.


Tekstiä saa mielellään jakaa, mutta ethän kopioi sitä tai osia siitä ilman, että mainitset kirjoittajaa. Annan mielelläni joitain tekstejäni käyttöön koira-alan lehtiin. Ole yhteydessä sofia@koiranmieli.com mikäli tämä kiinnostaa.